Terug naar nieuwsoverzicht

De Kersouwe gaat voor duurzaam

Natuurtheater Kersouwe draagt actief bij aan duurzaamheid door vanaf komend seizoen herbruikbare plastic glazen te gebruiken

De plastic afvalberg is wereldwijd gigantisch, en – gelukkig – worden er steeds meer maatregelen genomen om de spreekwoordelijke ‘plastic soep’ tegen te gaan. Ook Natuurtheater De Kersouwe uit Heeswijk-Dinther ziet het als haar taak om waar mogelijk haar steentje hieraan bij te dragen. 

Duurzaamheid is voor het theater een belangrijk thema, en komend seizoen wordt op een ontzettend mooie, nieuwe wijze vorm hieraan gegeven door het introduceren van herbruikbare plastic glazen bij activiteiten. 

Ruim 65.000 plastic bekers. Dat is de hoeveelheid die bezoekers van De Kersouwe in 2018 gebruikten bij de circa 40 voorstellingen in de open lucht. Door de jaren heen is met het aantal bezoekers ook de afvalberg bij het theater gegroeid. De plastic bekers die na eenmalig gebruik werden weg gegooid – en soms zelfs achteloos op de bosgrond werden achtergelaten – was het bestuur van De Kersouwe al langer een doorn in het oog. 

Afgelopen jaar is daarom een werkgroep gestart, die de mogelijkheid van recyclebare glazen grondig heeft onderzocht. Want naast de aanschaf van deze glazen is het tevens belangrijk om uit te vinden welke impact dit heeft op de werkwijze achter de bar. Glazen moeten omgespoeld worden, dus een speciale spoelmachine is een must. Daarnaast is het belangrijk dat er een goed waarborgsysteem wordt ingevoerd, zodat de glazen ook daadwerkelijk teruggebracht worden. 

De Kersouwe heeft inmiddels voldoende herbruikbare glazen aangeschaft (mede dankzij een bijdrage van Vrienden van de Kersouwe) en zal komend seizoen bij de meeste activiteiten gebruik gaan maken van deze nieuwe plastic glazen. Bij de ingang van het theater en via de diverse communicatiekanalen zal er uitleg gegeven worden over het waarborgsysteem, zodat gasten weten waar ze aan toe zijn. 

Het natuurtheater kijkt er naar uit om komend seizoen weer duizenden bezoekers te laten genieten van een heerlijke avond of middag uit, vergezeld van een herbruikbaar, gevuld Kersouwe glas in de hand.