Terug naar nieuwsoverzicht

Jaardag OPENLUCHTTHEATERS.NL

Sfeerverslag van Jaardag in Openluchttheater Valkenburg op zaterdag 5 november 2016

Openluchttheater Valkenburg was dit jaar gastheer/vrouw, mede vanwege het 100 jarig bestaan dit jaar.
De samenkomst vond plaats in het Grottheater, een intieme zaal die zich bevindt áchter het podium van het openluchttheater, in een ingestort gangenstelsel van een voormalige mergelgroeve.

We werden ontvangen met koffie en lekkere Limburgse vlaai. Daarna opende Henk Voets, voorzitter van OPENLUCHTTHEATERS.NL, de vergadering en kondigde Martin Eurlings aan, burgemeester van Valkenburg aan de Geul.
 


Hij hield een betoog over het belang van kunst en cultuur in een stad. Juist in een plaats die toeristisch al op de kaart staat, is verdieping van het aanbod op cultureel gebied essentieel. Hij en z'n raad stond dan ook geheel achter de vernieuwende plannen van directie en bestuur van het Valkenburgse openluchttheater. Het openluchttheater heeft sinds dit jaar een dak boven het podium en een glazen wand ter afsluiting van het Grottheater.

Daarna volgde de officiële ledenvergadering. Het was goed om te horen dat het weer beter gaat met bestuurslid Lies Blom, die ruim 1 jaar uit de running was vanwege ernstige gezondheidsproblemen. Lies wil  haar taak als bestuurslid weer oppakken. De leden zijn daar natuurlijk heel blij mee! Vervolgens kwamen de reguliere onderwerpen op tafel (zie hiervoor het verslag dat aan alle leden toegestuurd is). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de lunch met een overheerlijke soep, onze gastvrouw heeft in een 'sterren' restaurant gewerkt, volgde het eerste deel van een klein seminar.


Van Epidaurus tot Valkenburg
Dr. Jacob Voorthuis, Universitair Hoofddocent Architectuurfilosofie aan de Technische Universiteit Eindhoven hield een bijzondere lezing met als thema: 'Theater & Theatraliteit, van de straat tot het openluchttheater'. Een verhelderend en boeiend verhaal dat door het gebruik van zijn stem, bewegingen, pikante beweringen en afbeeldingen maakte dat de zaal aan zijn lippen hing! De locatie, met uitzicht op een kwart amfitheater, versterkte zijn betoog.

Daarna volgde het tweede deel van het seminar.
Ir. Constant Hak, Universitair Docent Akoestiek van de faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven vertelde over het Project Ancient Acoustics, onderzoek naar de akoestiek in Griekse openluchttheaters.
Hoe bijzonder is de akoestiek van Griekse openluchttheaters nou eigenlijk? Voor het eerst zijn zeer uitgebreide akoestische metingen uitgevoerd in drie theaters, waaronder Epidaurus, door een team van onderzoekers en studenten van de TU Eindhoven. In deze lezing werden de akoestische kenmerken van openluchttheaters besproken samen met de resultaten van het onderzoek. Een mooie aanleiding voor een onderzoek naar de akoestiek van onze Nederlandse Openluchttheaters?

 

Vervolgens bezochten we Museum Romeinse Katakomben Valkenburg; een exacte kopie van de mooiste ondergrondse grafkamers in Rome. Ook dit was, meer dan 100 jaar geleden, een project van de gebroeders Diepen met Pierre Cuypers als architect.
Terug in het theater was het tijd voor onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen bij de borrel. Tussentijds vertelde Hub Stohr, bestuursvoorzitter van OLT Valkenburg, over 100 jaar Openluchttheater Valkenburg; het oudste openluchttheater van Nederland. Belicht werd de historie van dit theater en er was speciale aandacht voor de bouw van de nieuwe overkapping van het podium en de glazen afsluiting van het Grottheater, zoals die daar dit jaar uitgevoerd is.

 

Met dank aan het bestuur van OLT Nederland voor het mooie programma!

Hélène Hoenjet, Openluchttheater Valkenburg

Theater Valkenburg red.jpg
Nieuwsbrieven

In dit archief vindt U al onze interne nieuwsbrieven vanaf 2009 (alleen voor leden).

Nieuwsbrievenarchief