Terug naar nieuwsoverzicht

Uitreiking Meer dan Handen Vrijwillgersprijzen

Op 15 februari zijn drie van onze bestuursleden naar Ede gegaan voor de uitreiking van ‘Meer dan Handen vrijwilligersprijzen’. We waren genomineerd voor de juryprijs en vol goede moed voor een kans bij de publieksprijzen. We zijn helaas niet in de prijzen gevallen, maar wij hebben wel ons gezicht nadrukkelijk laten zien.
Henk Voets, Rosalie van Loon en Lies van Venrooij doen verslag van deze inspirerende dag.

Opening om 14 uur door Prof. Dr Lucas Meijs, hoogleraar aan het Erasmus. Hij vertelde hoe afgelopen jaren de ideeën over vrijwilligers management geëvolueerd zijn van Vrijwilligersmanagement 1.0 met de vijf B’s (Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden, Beëindigen) naar een verbeterde aanpak en beleid voor vrijwilligers. Momenteel zitten we op Vrijwilligersmanagement 3.0 waarin de kreet vrijwilligers-rentmeesterschap centraal staat.

Wat vooral duidelijk werd, was dat we vrijwilligers liefdevol moeten binnenhalen en niet gelijk in hokjes moeten stoppen (meer denken vanuit de vrijwilliger dan vanuit een gefixeerde organisatie). 

Na de opening begonnen de eerste sessie workshops. Henk ging naar “Vernieuwend Besturen”, Lies naar ‘Vinden & Binden van Vrijwilligers’ en Rosalie naar ‘Fondsencarrousel’.

Vernieuwend besturen
Tim ’S Jongers van vrijwilligers expertise-centrum PEP gaf in zijn workshop een visie over innoverend besturen. Aan de hand van uitdagende stellingen en dilemma’s waar vrijwilligers momenteel voor staan, lichtte hij toe hoe vrijwilligersmanagement 3.0 in de praktijk toegepast kan worden in het bestuur van vrijwilligersorganisaties.
Tim ’S Jongers is ook de auteur van het boek ‘Effectief besturen van vrijwilligersorganisaties’.

Vinden & binden van vrijwilligers
Voor veel vrijwilligersorganisaties is het vinden en binden van vrijwilligers een regelmatig terugkerend actiepunt. Dit hangt samen met een goed georganiseerd vrijwilligersbeleid. De 6 B’s geven houvast in het werken met vrijwilligers. Voor uzelf, want door vanuit een structuur te werken wordt ook duidelijk waar u moet en kan sturen. Maar ook voor de vrijwilligers, die beter weten waar ze aan toe zijn en wat er verwacht wordt. De workshop neemt u mee langs de 6 B’s, elementen van het vrijwilligersbeleid en geeft handvaten om direct mee aan de slag te gaan. Meer informatie is te vinden op www.movisie.nl.

1. Bezinnen, beschrijven/visie/ideologie ofwel de vraag stellen waarom werken met vrijwilligers. Vrijwilligers staan er anders in dan beroepskrachten, ook kunnen vrijwilligers iets wat beroepskrachten niet kunnen.

2. Binnenhalenwerven: Het beste vinden vrijwilligers andere vrijwilligers.  Een groep met vaste kern aan vrijwilligers en losse vrijwilligers.
De ruil:Wat wil de vrijwilliger…  Wat biedt de vrijwilliger… Wat wil de organisatie…Wat biedt de organisatie

3. Basisvoorwaarden:Rol positie en regelingen

4. Begeleiden/gesprekken voeren/geen functioneringsgesprekken

5. Belonen /waarderen, gesprekken voeren, en ook ongevallen verzekering afsluiten.

6. Beëindigen/ goed afscheid nemen

Fondsencarrousel
Bij de workshop Fondsencarrousel waren vier instanties aanwezig. Oranje fonds, VSB fonds, Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en een adviseur crowdfunding. Er was helaas maar tijd voor twee van hen. Het Oranjefonds vertelde waar zij geld aan gaven en waarom en bij Crowdfunding kregen we tips en trucs hoe crowdfunding het beste gestart kon worden. Nuttige workshop maar helaas beide zijn niet voor het OPENLUCHTTHEATERS.NL geschikt. Wel er wijzer maar niet beter van geworden.

Pitches landelijk genomineerden
Na de workshops was het tijd voor de pitches van de landelijke genomineerden. Henk was als laatste aan de beurt. De vijf voorafgaande pitches waren vooral gericht op activiteiten in de zorg zoals o.a. Alzheimer stichting en Ixta Noa. Zware concurrentie dus.

Prijsuitreiking
Om 17.00 uur was er een plenair programma. Alle aanwezigen werden uitgenodigd om te gaan trommelen. Daarna was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking.
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, was er voor de prijsuitreiking. De jury leden waren o.a. de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, afgevaardigde van de Vriendenloterij, de winnaar van vorig jaar en nog een paar niet onbelangrijke mensen.
Helaas gingen de prijzen onze neus voor bij, maar we konden leven met de prijswinnaars. Ze hadden een goed verhaal en we gunden het hen van harte. Bij onze categorie ‘Landelijke projecten’ was de winnaar het Ixta Noa. De publieksprijs ging naar Het Vrijwilligersplein van Alzheimer. Daar kunnen hun duizenden vrijwilligers terecht voor informatie en als je die laat stemmen maak je veel kans.
Overigens behaalde OPENLUCHTTHEATERS.NL na de Alzheimervereniging de meeste publieksstemmen.

Het gegeven dat we van alle landelijke organisaties bij de 6 genomineerden behoorden en uiteindelijk 2dewaren bij de publieksprijs, gaf ons toch een trots en voldaan gevoel. Bedankt voor alle stemmen!