Terug naar programma overzicht

Openluchtspel - Zo greun as grös

Toneelgroep van De Kösterkoele

Data
05 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
06 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
08 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
10 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
12 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
13 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
15 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
17 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
19 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
20 juli 2019 / tijd nog niet bekend.
Website
Genre
Toneelvoorstelling
Theater
Openluchttheater De Kösterskoele

Een professor  heeft voor zijn rust een huisje gekocht op het platteland. Hier krijgt hij te maken met de gebruiken van de buurt.
Zijn dochter die met hem mee gekomen is, vindt het maar niets in de "rimboe ". Dat verandert als ze kennismaakt met de buurman, een jonge boer.
De professor, op zijn beurt, krijgt criminelen op zijn dak die hem zijn "levenswerk " afhandig proberen te maken.

Het stuk is geschreven door Willem Wilterdink en vervolgens bewerkt door het regieteam van de Kösterkoele. 
De spelers, figuranten, decorbouwers en overige vrijwilligers zijn druk bezig met de voorbereidingen om u een mooie avond te bezorgen.
“Zo greun as grös” is een openluchtspel met veel humor, actie, voertuigen en dieren.

Een openluchtspel is een toneelstuk, meestal een blijspel (plattelandskomedie), dat zich afspeelt in de buitenlucht. Het gaat bij een openluchtspel, veel meer dan in een zaal, om het mooie plaatje. In de zaal moeten mensen meer nadenken, wordt er meer aan hun fantasie overgelaten. Natuurlijk zijn de teksten in een openluchtspel ook erg belangrijk, mooie woordgrappen met name. Maar als je het verhaal niet eens zou volgen kun je toch plezier hebben. Want er valt altijd iets te zien. Het is mede de reden waarom ook toeschouwers die het (Maarkels) dialect niet machtig zijn, toch van het spel kunnen genieten.

Het publiek rekent op spektakel. Neem alleen al de beesten die de afgelopen jaren voor het voetlicht zijn verschenen. Een varken met tien biggen, paarden, ganzen, schapen. En dan hebben we het nog niet gehad over het rijdend materieel, waarvan de stichting een flink deel in eigen bezit heeft, zoals een koets, oude fietsen, werktuigen. In enkele gevallen worden er voertuigen geleend. Kom daar maar eens om, in een zaal met een doorsnee podium. Dit neemt niet weg dat er ook buiten wel degelijk beperkingen zijn: decors wisselen, dat werkt buiten niet. De boerderij die in “de Kösterskoele” op ware grootte in het brandpunt van het spelersveld staat heeft weliswaar geschilderd metselwerk, maar het geraamte is van de oude boerderij “Loosboer” uit Markelo. 
Ook het overbrengen van het geluid is een moeilijke factor in de buitenlucht. Voldoende diepte en vooral het natuurlijk en duidelijk overkomen daar hebben de geluid technische vrijwilligers de handen vol aan. Verder is het aantal spelers (± 15 spelers en nog eens minimaal 15 figuranten) bij een openluchtspel groter dan bij een toneelstuk in de zaal. Hiervoor is een regieteam van vier personen: drie regisseurs en één souffleur nodig. Dit heeft vooral te maken met de relatief lange looplijnen welke spelers en figuranten moeten afleggen. Binnen kan één van de regisseurs via een tv-scherm alles volgen en zonodig aanwijzingen geven aan zijn collega regisseurs.

Mocht u geen vaste bezoeker zijn van een openluchtspel, maar toch door het bovenstaande nieuwsgierig geworden zijn, kom dan dit jaar naar “de Kösterkoele”.

 

 

 
Informatie tickets

Kaartverkoop en reservering vanaf 1 juni bij infocentrum Markelo - T 0547-760 015

openluchtspel_markelo.jpg
Openluchttheater De Kösterskoele

Potdijk 5
7475 SL Markelo

T: T 0547-361 859
E: info@kosterskoele.nl
W: www.kosterskoele.nl